Neurodivergent?

Wat is neurodivergent?

Om eerlijk te zijn werkt dit het best: https://nl.wikipedia.org/wiki/Neurodiversiteit

En de humor van Hannah Gadsby:

Wanneer kinderen bijvoorbeeld voorzetsels moeten leren op school, kan het gebeuren dat de beeldspraak letterlijk wordt genomen door een neurodivergent kind. Ten onrechte kan het kind dan als opstandig worden gezien en zo worden behandeld.

Met neurodivergent bedoelt men en ik ook: niet-neurotypisch. Breinen die ‘anders’ dan ‘normaal’ informatie opslaan en verwerken. Denk bijvoorbeeld aan autisme, adhd, add en dyslexie. Tegenwoordig komt ook ‘hoogsensitief’ erbij.

Met neurotypisch bedoelt men: breinen die zich volgens de neurodiversiteitsbeweging en de wetenschap ‘normaal’ ontwikkelen en ‘normaal’ informatie opnemen en verwerken.

Neurodiversiteit is een beweging die zich sterk maakt voor het idee dat er geen perfect ‘normaal brein’ is, maar wel breinen die meer afwijken van een norm en breinen die dichter bij elkaar liggen. En dat het normatieve brein een construct is waar de maatschappij zich op richt als norm, maar dat dit niet betekent dat breinen die hiervan afwijken ‘minder’ zijn of genezen moeten worden. Mijn droom is om bij te dragen aan een wereld waarin elk soort brein tot zijn recht komt. Omdat elk brein uniek is, vereist dit aandacht en, vandaar mijn praktijknaam, goed luisteren.

Wil je informatie of een gesprek?

Neem dan contact op via onderstaand formulier, stuur me een Whatsapp op 06-411 46 571 of stuur een e-mail naar info@lauraluistert.nl